Comité van aanbeveling

Het Comité van aanbeveling bestaat uit oudleerlingen die hun sporen hebben verdiend in allerlei takken van de maatschappij. Hieronder volgen de namen. De lijst wordt uitgebreid.

Prof. dr. Ton Wilthagen (Atheneum 1978)

is hoogleraar Institutionele en juridische aspecten van de arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg en directeur van ReflecT: the Research Institute on Flexicurity, Labour Market Dynamics and Social Cohesion at Tilburg University. Momenteel is hij tevens voorzitter van de vakgroep Sociaal recht en sociale politiek in Tilburg en gasthoogleraar aan de KU Leuven. Daarnaast is hij voorzitter van de Europese Taskforce Jeugdwerkgelegenheid.

Wilthagen heeft het begrip “flexicurity” ontwikkeld en staat in Europa bekend als “Mr. Flexicurity”. Hij adviseert de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Internationale Arbeidsorganisatie, de Raad van Europa en andere internationale en nationale organisaties over dit onderwerp en over toekomstbestendig arbeidsmarktbeleid in het algemeen. In zijn onderzoek richt hij zich op de toekomstbestendigheid van de arbeidsmarkt.

 

Ivo de Wijs (HBS-A, 1964)

is tekstdichter, presentator en cabaretier. Hij is oudleerling van onze school en oudleraar Nederlands op onze school. Samen met Pieter Nieuwint (componist, pianist en zanger), en met Richard Fritschy en Aggie Terlingen (deze laatsten werden later opgevolgd door Marnix Kappers) vormde hij tussen 1971 en 1980 de cabaretgroep Kabaret Ivo de Wijs. Met Don Quishocking vormde zijn groep de top van het Nederlandse cabaret, tussen Lurelei en Neerlands Hoop.

 

Later schreef hij vooral teksten voor anderen, waarvan zijn werk voor Jasperina de Jong en Eric Herfst wellicht het bekendst is. De Wijs is tevens bekend van zijn medewerking aan vele radio- en televisieprogramma's, waarvan Vroege Vogels op zondagmorgen het langst gelopen heeft (1985-2005). De Wijs kondigde jaren van tevoren al aan dat hij op zijn zestigste met Vroege Vogels zou stoppen. Op 10 juli 2005 vond zijn laatste uitzending plaats.

 

Dr. Roland van der Vorst (Gymnasium 1987)

is ondernemer, consultant en publicist. In 2012 verkocht hij zijn communicatiebedrijf en vertrok hij voor twee jaar naar Singapore. Inmiddels is hij terug in Nederland en adviseert hij bedrijven en overheden over hoe zich te positioneren in een wereld die steeds onzekerder wordt. Van der Vorst

schreef meerdere boeken op het gebied van menselijk gedrag en positioneringvraagstukken. Hij is wekelijkse columnist voor het Financieele Dagblad, lid van het bestuur van het Oranjefonds en voorzitter van de begeleidingscommissie van het Sociaal Cultureel Planbureau. Ook maakte hij deel uit van het Nationaal Comité inhuldiging dat de troonswisseling van Koning Willem Alexander organiseerde.

 

Drs. Wilbert Mutsaers (Gymnasium, 1987)

is zendermanager van Radio 3FM, radio 6 Soul & Jazz en FunX. Hij coördineert alles wat te maken heeft met zowel de dagelijkse als de lange termijn aansturing van NPO 3FM, NPO Radio 6 Soul & Jazz en FunX. Van marketing tot programmering, van vormgeving tot strategie. Dit betekent dat hij veel bestuurlijke besprekingen heeft, maar ook meedenkt over hoe de 3FM-studio op Lowlands er uit moet komen te zien, verantwoordelijk is voor 3FM Serious Request of over welke muziek er wordt gedraaid op de zenders. 

Wilbert studeerde communicatiewetenschappen in Nijmegen, werkte als creatief en marketing directeur bij Universal Music en bij concertorganisator Mojo Concerts/Live Nation en Sony Music. Ook adviseert hij verschillende culturele en op muziek gebaseerde organisaties, musici media en advertentiebureaus. Hij is voorzitter van de Dutch Popcoalition en lid van The Dutch Creative Council.

 

Jutta Chorus (Havo, 1985)

was tussen 1979 en 1985 leerling aan de RSG Koning Willem II - mavo en havo. Na de Academie voor de Journalistiek werd ze redacteur van NRC Handelsblad en later schrijver van boeken over kwesties die Nederland bezighielden en –houden.

De opkomst en ondergang van Pim Fortuyn (In de ban van Fortuyn, 2002).  De fatale botsing van Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali en Mohammed B. (In godsnaam, 2005 en Broeders, 2014). Het leven in een Rotterdamse migrantenwijk (Afri, 2009). Het koningschap van Beatrix (Dwars door alle weerstand heen, 2013).

Jutta Chorus leeft samen met Bas Blokker en heeft twee dochters. Lize (1996) en Lucia (1999).

 

Prof. dr. Jonathan Verschuuren (gymnasium, 1983)

is sinds 1999 hoogleraar internationaal en Europees milieurecht aan Tilburg University. Zijn onderzoek richt zich momenteel vooral op juridische vragen rond klimaatverandering, en dan in het bijzonder op adaptatie: hoe moet ons recht eruit zien om de samenleving te laten aanpassen aan het veranderende klimaat, op allerlei terreinen (kustverdediging, natuurbescherming, landbouw, waterbeheer, etc.)? Hij houdt zich o.a. ook bezig met mensenrechten en milieu, met juridische kwesties rond de winning van schaliegas en met de invloed van milieuregelgeving op innovatie. Hij is lid (geweest) van diverse adviescommissies en heeft of had bestuurlijke functies zowel aan de Universiteit van Tilburg (o.a. vice decaan onderzoek van Tilburg Law School en programmaleider bij het Tilburg Sustainability Center en het Center for Transboundary Legal Development) als bij maatschappelijke organisaties zoals Brabants Landschap. Hij is regelmatig als gasthoogleraar verbonden aan universiteiten in het buitenland, zoals die van Sydney, Malta, Leuven en Connecticut. Sinds 2008 heeft hij een vaste positie als buitengewoon hoogleraar aan de North West University in Zuid-Afrika.

 

Prof. dr. Arthur van Soest (gymnasium, 1975)

is hoogleraar econometrie aan de universiteit van Tilburg. Hij deed eindexamen Gymnasium in 1975 (toen nog aan de Rijksscholengemeenschap Koning Willem ll) en studeerde daarna wiskunde in Nijmegen. Na een jaar promotieonderzoek in Leiden (1980-1981) besloot hij dat een loopbaan als onderzoeker in de wiskunde niet voor hem was weggelegd, en kwam terug naar Tilburg om econometrie te studeren. Daar werd hij in 1988 universiteitsdocent, promoveerde hij in 1989, en werd hij uiteindelijk hoogleraar. Tussentijds was hij ook een aantal jaren verbonden als docent wiskunde aan de lerarenopleiding (Katholieke Leergangen) en aan het onderzoeksinstituut RAND in Californië.  Zijn huidige onderzoek betreft toepassingen van econometrie op consumenten- en spaargedrag, de arbeidsmarkt, en de economie van de vergrijzing.

 

Prof. dr. Rietje van Dam-Mieras (HBS-B, 1965)

volgde  basisonderwijs in Goedereede, HBS-B aan het Koning Willem II Lyceum in Tilburg, studeerde scheikunde in Utrecht en promoveerde aan diezelfde universiteit. In de periode 1972 – 2013 was zij achtereenvolgens werkzaam bij de Universiteit Utrecht, de Universiteit Maastricht, de Open Universiteit en de Universiteit Leiden. Zij was ook enige tijd visiting professor bij het United Nations University Institute for Advanced Studies. Van 1996 – 1998 was zijn voorzitter van het College van Hoogleraren van de Open Universiteit, van 1998 – 2003 maakte zij deel uit van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en van 2007 – 2011 was zij lid van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden. Zij vervulde en vervult daarnaast verschillende adviserende en toezichthoudende functies.

 

Freek Bartels (havo, 2004)

Tijdens zijn opleiding aan onze school startte hij in 2001 zijn MusicallFactory-carrière in Tilburg om na zijn havodiploma in 2004 zijn studie voort te zetten aan het conservatorium in Tilburg, waar hij zangles kreeg van Edward Hoepelman. Hij studeerde af in 2008. Freek werkte mee aan diverse musicals zoals in 2008 aan Les Misérables en Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat.

In 2010 was hij te zien in de musical Petticoat, stond in 2011 naast Simone Kleinsma en Wim van den Driessche in de musical Next to Normal. Verder vertolkte hij in het seizoen 2013/14 de rol van Oliver Barrett IV in de musical Love Story van Joop van den Endetheaterproducties.

Freek zal in 2015 te zien zijn als Friso Wiegersma in Sonneveld de Musical die in februari 2015 in première zal gaan. Freek was in 2010 ook naast Simone Kleinsma en Stanley Burleson te zien in Sondheim in Songs in het M-lab te Amsterdam. 

 

Anouk Maas (vmbo, 2002)

Anouk studeerde af aan de afdeling Musicaltheater van de Fontys Dansacademie in 2006.

Op elfjarige leeftijd pakte Anouk de hoofdrol in de musical Annie. Daarna was ze te zien in We Will Rock You in Keulen en was ze de understudy tijdens de Duitse tour van Saturday Night Fever. In 2006 speelde ze de rol van Serena in Fame, in Saarbrucken. Vervolgens speelde ze weer de rol van Annette tijdens de Duitse tour in Saturday Night Fever. Daarna pakte Anouk rollen in Evita, Cats, The Sound of Music, Hairspray, Joseph en La Cage Aux Folles. Ook was ze te zien in Miss Saigon. Vervolgens als Roodkapje in de musical Shrek. Later nam zij de rol van Fiona over van Kim Lian van der Meij. In 2013 had ze de hoofdrol te pakken in de musical Flashdance, naast Jim Bakkum.en haar laatste project is de hoofdrol in The Sound of Music

Anouk heeft verschillende gastrollen gespeeld in tv-series, zoals Goede Tijden, Slechte Tijden, Moeder, Ik Wil Bij De Revue, Moordvrouw en Van God Los. Ook is ze presentatrice bij Nickelodeon.

 

Prof. dr. Frank Verbunt (gymnasium, 1971)

studeerde na zijn gymnasiumopleiding aan onze school natuur- en sterrenkunde in Utrecht van 1971 tot 1977 en promoveerde aan de universiteiten van Utrecht en Amsterdam.

Na onderzoeksplaatsen aan het Institute for Astronomy in Cambridge en het Max Plaenck Institut in München (1982-1989) werd hij in 1989 benoemd tot hoogleraar hoge-energie astrofysica in Utrecht. Vanaf 2012 bekleedt hij hetzelfde ambt aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen.

De resultaten van zijn werk zijn in talloze publicaties voor vakgenoten en leken te lezen.


Koning Willem II College Tatraweg 80 5022 DS Tilburg T 013-543 66 31 F 013-535 24 65 info@willem2.nl