Leerlingendag 29 januari

Vrijdag 29 januari 2016 overdag: naar de Efteling met de hele school

Alles is tevoren helemaal geregeld. In de weken voorafgaand aan deze dag zijn leerlingen geïnstrueerd over het verloop van de dag en wat er van hen verwacht wordt. Tussen 10:00 en 10:30 melden zij zich bij hun mentoren om vervolgens als klas naar binnen geloodst te worden. Eenmaal in het park mogen ze hun gang gaan, en om 16:00 melden zij zich weer af bij hun mentor.

Even ben ik bang dat het weer roet in het eten zal gooien: ik vind het vreselijk koud, het waait hard en ik verwacht dat er ieder moment een stortbui naar beneden kan komen. Wat als niet alle attracties open kunnen? Dat zou een teleurstelling zijn… Mijn doemdenken blijkt volledig ongegrond: op een enkel spatje regen na, blijft het droog, en de meeste attracties zijn gewoon open. Terwijl ik bij de ingang van de Efteling wacht op mijn mentorklas, voel ik een sfeer van vrolijke anticipatie. Iedereen lijkt (terecht!) zin te hebben in deze dag en die positieve sfeer is merkbaar. Iedereen wordt vrolijk begroet en hoewel het er voor de buitenstaander hectisch en chaotisch uitgezien zal hebben, heeft toch ieder van ons de ingang van de Efteling gevonden die voor de school was gereserveerd. 1733 leerlingen en medewerkers passeren de kassa!

In het park zie ik overal groepjes leerlingen staan. Er wordt heen en weer geroepen en gevraagd of die-en-die al binnen is, “want dan kunnen we naar De Baron!”. En ook ik laat me samen met een aantal collega’s verleiden die nieuwe attractie uit te proberen. Er staat een lange rij, maar die bestaat veelal uit leerlingen en collega’s. Dat maakt het wachten toch aangenamer dan anders.
“Mevrouw, u gaat wel voorin toch?” hoor ik één van mijn leerlingen vragen.
Ik heb zelf niet erg sterk de behoefte om boven een afgrond te bungelen en deze ook nog te kunnen zien, dus ik geef aan dat ik het niet van plan ben. “Ga jij wel voorin dan?” vraag ik.
“Nee, ik ben per ongeluk in de verkeerde rij gaan staan, maar deze rij is wel sneller dan die voor voorin.”
Dat bevestigt mijn keuze: ik ga in de snellere rij, waarbij ik (hopelijk) geen doodsangsten hoef uit te staan in de attractie. Na het ritje ben ik blij met die keuze. Ik moet toch even bijkomen.

Het is grappig om te zien hoe sommige leerlingen, die op school soms wat nors uit hun ogen kijken, vandaag ineens wel vrolijk zijn en vrolijk meedoen. En het is leuk om te zien uit welke leerlingen sommige groepjes nu echt bestaan: leerlingen uit alle richtingen en uit verschillende jaarlagen zoeken elkaar op deze dag.

De dag gaat snel, en we hebben flinke stukken gelopen en ook een behoorlijk aantal attracties aangedaan. Het liedje van Carnaval Festival gaat de komende maanden niet meer uit mijn hoofd, vrees ik, en mijn maag is toch enigszins onder de indruk van alle wat snellere ritjes van vandaag.

Rond 16:00 staan de docenten weer bij de uitgang van het park, en melden de leerlingen zich af.
“Heb je een leuke dag gehad?”
“Ja, maar wel koud, hoor!”
“Waarom doen we dit niet ieder jaar?” zijn vragen en opmerkingen die ik bij de uitgang hoor. Sommige leerlingen hebben met hun mentoren afgesproken dat ze nog wat langer blijven, dus die lopen na een “Hoi mevrouw/meneer, ik ben er,” weer terug het park in. Anderen hebben hetzelfde idee als ik: Het was een topdag, maar nu is het tijd om me (letterlijk en figuurlijk) op te maken voor het feest in de Koepelhal vanavond!

- Elleke van den Bergh -

Avond: jubileumfeest in de Koepelhal

Een historisch feest op een historische locatie, dat was bij voorbaat al duidelijk! Al weken werd er achter de schermen koortsachtig gewerkt aan één van de hoogtepunten van het jubileumjaar van het Koning Willem ll College: het leerlingenfeest. Dat zou plaatsvinden in de Koepelhal, de historische hal op het voormalige NS-terrein in de Spoorzone van Tilburg. Waar eerst diesellocs werden gestald, werd nu een feestende menigte verwacht. Bijzonder ook omdat het feest voor alle leerlingen –van brugklas tot examenklas- was. De indrukwekkende hal biedt gelukkig ruimte genoeg voor de ruim 1200 leerlingen die van plan waren er een knalfeest van te maken. En dat werd het!
Overdag had de hele school zich in de Efteling uit kunnen leven maar om daarvan bij te komen was niet veel tijd: omkleden en in je mooiste outfit op naar het feest. Het thema was immers Kings & Queens en daar hadden veel leerlingen en docenten -soms letterlijk- gehoor aan gegeven. Bij binnenkomst kregen alle bezoekers lichtgevende bandjes om het geheel extra feestelijk te maken waarna om 21:00 het startschot werd gelost en massaal de voetjes van de vloer en de handjes de lucht in konden. Dit was zeker het geval toen Koen Barten, leerling vwo-5, zijn plaats innam achter de draaitafels. Koen is de winnaar van de dj contest die werd gehouden tijdens het ‘Glazen Huis’ afgelopen december waarvan de hoofdprijs dus een plek achter de draaitafels tijdens het leerlingenfeest was. Hij deed wat er van de winnaar verwacht werd en trakteerde het publiek op een stampende en dampende set waardoor de dansvloer vol stroomde en dat bleef zo de rest van de avond. Blije en vrolijke gezichten overal.
Gelukkig was er ook aan de vermoeide benen gedacht: er was een heuse lounge ingericht waar de feestvierders even op adem konden komen. Uitgerust maar nog niet aan dansen toe? De pokertafel, armworstelen, spijkerbroekhangen en een rodeostier zorgden voor alternatief vertier, om je daarmee weer in het feestgedruis kunnen storten. Om 1:00 ’s nachts moest helaas de muziek uit en het licht aan en mochten ook de bovenbouwleerlingen moe maar voldaan naar huis. Al met al een dag om niet snel te vergeten en op naar de volgende 150 jaar! Iedereen bedankt -organisatie én leerlingen- voor het mogelijk maken van dit onvergetelijke knalfeest!

- Gregor Bodifee -


Filmpje over de Eftelingdag, gemaakt door Beau Beerens.

Koning Willem II College Tatraweg 80 5022 DS Tilburg T 013-543 66 31 F 013-535 24 65 info@willem2.nl