Het Koning Willem ii VragenLAB

Verrijkingsinitiatief voor groep-8 leerlingen

Ook in het schooljaar 2022-2023 neemt het Koning Willem ll College deel aan het verrijkingsprogramma voor leerlingen uit groep 8 van de basisscholen. Leerlingen van wie verwacht wordt dat ze in het voortgezet onderwijs een vwo-opleiding zullen gaan volgen en een extra uitdaging kunnen gebruiken, worden daarvoor uitgenodigd.

Ben jij een groep 8’er die vaak vragen stelt, die wil weten waarom, hoe of wat? En heb je een hekel aan het antwoord ‘nou daarom’ of ‘dat leer je later wel...’? Dan voel jij je ongetwijfeld thuis in ons VragenLAB. Wij willen namelijk dat je veel vragen stelt en dat je samen met ons gaat leren die vragen op de goede manier te stellen. In ons VragenLAB wemelt het niet van de witte jassen, maar borrelt het wel van nieuwsgierigheid.

Vwo-onderwijs staat voor Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs. Het leren onderzoeken en onderzoek doen staan centraal, daarbij maak je je bepaalde vaardigheden eigen. Zoals de goede vragen stellen dus. Deze vaardigheden leer je bij de gewone vakken, maar op het Koning Willem ll College benadrukken we die nog eens door jaarlijks in de lessentabel ruimte te maken voor het vak wetenschap, dat je volgt van klas 1 tot en met klas 5. De minister van onderwijs heeft het Koning Willem ll College onlangs zelfs toestemming gegeven van het vak wetenschap een examenvak (in het combinatiecijfer) te maken en is daarmee uniek in Brabant.

In het vak wetenschap is niet alleen ruimte voor de theorie van het (leren) onderzoeken maar oefenen we de vaardigheden ook in de praktijk, door telkens met een aantal vakken samen een probleem aan te pakken, te analyseren en (te proberen) op te lossen.

We zijn ook lid van WON (WetenschapsOriëntatie Nederland), een groep van ongeveer vijftig scholen in Nederland die samenwerkt bij het voorbereiden van leerlingen die later naar de universiteit willen gaan.

Hoe belangrijk het is om goede vragen te stellen, hoe je dat kunt leren én waarom dat zo interessant is, laten we je graag zien in negen bijeenkomsten, op woensdagmorgen van 9.00-12.00u., in de periode november-januari, op onze school.

Iedere week komt er een thema aan bod waarin telkens twee vakken samenwerken. Er zijn verrassende combinaties. Zo maak je ook kennis met de inhoud van de afzonderlijke vakken op onze school. In het schooljaar 2020-2021 kwamen, in willekeurige volgorde, de volgende thema’s aan bod:

Thema’s

1. Oude beestjes. Fossielenpracticum (aardrijkskunde en biologie)
Na je eigen grondboring onderzoek je microscopisch het leven in je eigen vierkante meter.

2. De Berlijnse muur (Duits en geschiedenis)
Wat gebeurt er met opgegraven materialen en voorwerpen. Enkele praktische onderzoekjes.

3. Research rap! (Engels en muziek)
Na uitleg over de hiphop en het ontstaan van rap en de teksten/dialecten daarbij, formuleer je een onderzoeksvraag. Het antwoord wordt gepresenteerd en/of verwerkt in een rap. Aan het eind van de ochtend krijg je je eigen opgenomen rap mee naar huis.

4. Grappen en grollen. De ontwikkeling van humor in tekst en spel (Nederlands en drama)
Heeft er altijd humor in tekst en spel gezeten en kunnen we deze nu nog uitbeelden?

5. Symmetrie en regelmaat. Kunst en wiskunde komen samen. (wiskunde en beeldende vormgeving)
De Friese kunstenaar M.C. Escher maakte allerlei kunstwerken met bijzondere regelmaat of met 'onmogelijke' ruimtelijke figuren. Ontdek hoe hij deze regelmaat ontwierp en maak zelf je eigen kunstwerk.

6. Duurzaamheid met de Franse slag. Een duurzamer Eiffeltoren (Frans en techniek/beeldende vorming)
In 1887 begon men in Parijs aan de bouw van de Eiffeltoren. Wordt het niet eens tijd om deze te vervangen door een duurzamer versie? Je maakt deze ochtend hiervoor een ontwerp en tegelijkertijd maak je kennis met Parijs en de Fransen.

7. Geld is niets waard (economie en filosofie)
Geld is een ruilmiddel, maar is er een beter? We ontwerpen ons eigen betaalmiddel.

8. Bewegen op pc en op tv. Verbeter je eigen bewegingen (lichamelijke oefening en informatica)
We onderzoeken, nemen op en draaien af.

9. Kleine Dijksterhuislezing.
Als je het programma van het ‘Koning Willem ll VragenLAB’ gevolgd hebt, ontvang je ook nog een certificaat.

Data:

8, 15, 22 en 29 november
6 en 13 december
10, 24 en 31 januari

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met

Debby Giesen
Organisator Vragenlab
d.giesen@willem2.nl

PLUSPROFIELMIDDAG
Ontdek onze plusprofielen, schrijf je nu in
15 november 2023; 14:45 - 16:15 uur
13 december 2023; 14:45 - 16:15 uur
31 januari 2024; 14:45 - 16:15 uur
28 februari 2024; 14:45 - 16:15 uur
Inschrijven
Alleen voor groep 8 leerlingen
Meeloopmiddag
Ontdek onze brugklassen
8 november 2023; 14:45 - 16:15 uur
6 december 2023; 14:45 - 16:15 uur
24 januari 2024; 14:45 - 16:15 uur
28 februari 2024; 14:45 - 16:15 uur
Inschrijven
Alleen voor groep 8 leerlingen